måndag, mars 05, 2007

I natt bläddrade jag över till TV4+ där deras jakt & fiskeprogram visades. Där var två medelålders herrar som vandrade tyst genom en svensk lövskog. Små små kvistar knäcktes med små krispiga ljud under de specialdesignade gummistövlarna där de smög fram, vindstilla och tidigt på morgonen ploppade och klickade duggregnet mot de stiliga och diskret camomönstrade vindjackorna. De förklarade lugnt och viskande för kameran om vetenskapen som ligger bakom en bra jakt. Hur mycket intellektuell förberedelse och komplicerad utrustning och viktig kärleksfull naturkännedom som krävs. Vilken hälsosam och själslig friluftsupplevelse det är, vilket härligt engagemang. Och jag kunde inte göra annat än att äcklas.

Den grabbigare sidan av mig tänkte ett kort ögonblick: Vafan, folk har ju jagat vilt i skogen i tusentals år. Hur kan det komma sig att det helt plötsligt krävs dyr utrustning och tjocka encyklopedier för att fälla en älg.

Men jag kom snabbt på bättre tankar och äcklet blev ännu större. För det handlar ju snarare om att den samhälleliga förståelsen för att döda djur för kul skull har minskat. För att rättfärdiga detta har man därför försökt utveckla detta till en "vetenskap", till något CIVILISERAT. Där står nu två övre medelklassmän i svindyra vindjackor, gummistövlar, fläckfria lättfattliga gummigreppade jaktknivar, supersmidiga kikare, högteknologiska gevär, GPS-mottagare och kaffetermosar i rostfritt stål. Som står och pratar om naturens storhet och kan rabbla upp den enskilda renens hela livshistoria. "Den lilla bortskavda hårfläcken strax över den högra bakhoven, det är från ett bråk med en mård för två månader sen. Ååå är hon inte majestätisk. Det här har jag väntat på i fyra timmar, sedan gryningen".

Och PANG! Så har dom dödat renen, hängt den uppoch ner i ett träd och förklarar för kameran hur man bäst skär för att lossa på skinnet. I ögonen lyser bara: blod, kött, våld, hockeyhockeyhockey.

Och inget av detta verkar för mig mer civiliserat än säg en korsfästelse på ett snajdigt designat glasfiberkors, med smartfästande hårdplastspikar genom händer och fötter och en Kostaboda-törnekrona i rostfritt stål.

Inga kommentarer: